Reflexologische consulten, klachtverlichtende & stressverlagende massages

Wat is Reflexzonetherapie?

Reflexzonetherapie is een natuurgeneeswijze. Het gaat uit van het idee dat op de voeten (en handen/oren/gezicht/rug) reflexzones zitten die corresponderen met de organen, weefsels, klieren en zenuwen in het lichaam. Door deze zones te masseren wordt de doorbloeding gestimuleerd, afvalstoffen afgevoerd en wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken. 

De Voetreflexplus is de chinese variant en gaat ook uit van de meridiaanbanen en acupunctuurpunten. Deze chinese reflexzonemassage, geïntroduceerd in Nederland door Marga van Erp, is een prachtige aanvulling op de westerse reflexzonetherapie. De westerse en chinese insteek versterken elkaar. 
Zo wordt het beste van 2 werelden gecombineerd. 

Reflexzonetherapie werkt stress verlagend, waardoor lichaam en geest tot rust komen. 
Reflexzonetherapie kan prima ingezet worden als aanvullende behandelmethode (denk o.a. aan ondersteuning fysiotherapie). Het is geen vervanging van reguliere geneeskunde. Reflexzonetherapie kan ingezet worden bij vele en diverse klachten. 

Oorreflexologie heeft vele namen: ooracupunctuur, auriculotherapie, ooracupressuur... Om het overzichtelijk te houden kies ik voor oorreflexologie.
Het is een moderne, westerse manier van reflexzonetherapie. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Hij hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur. Hij ontdekte in de jaren 50 van de vorige eeuw dat het gehele menselijk lichaam als een omgekeerde foetus kan worden geprojecteerd op de oorschelp. Door ervaring tekende hij een hele oorkaart in. 
Oorreflexologie werkt door middel van naaldjes, of (verblijfs)pleistertjes met metalen bolletjes of zaadjes. Ook massage van het oor (acupressuur) is mogelijk. In de oren eindigen kleine uitlopers van de zenuwen, hierdoor prik je meteen de zenuw aan, waardoor het signaal aan het lichaam razendsnel wordt doorgegeven. Op deze manier kun je een mooie ondersteuning bieden aan het lichaam om zichzelf te gaan helen. 

De oorreflexologie kan als los consult gegeven worden, maar het kan ook zijn dat ik het als aanvulling aanbeveel. Dit ligt aan wat ik denk dat het beste is om je zo goed mogelijk te ondersteunen bij je klachten. 

Reflexzonetherapie is voor alle leeftijden. Ook baby's en kinderen kunnen met reflexzonetherapie behandeld worden.

Als je besluit een klacht aan te willen pakken, wordt er een behandelplan opgesteld, dit wordt met je besproken. De eerste behandeling duurt altijd iets langer omdat er een vragenlijst met je wordt doorgenomen om een goed beeld van de klachten te krijgen. Als je een behandeltraject ingaat, is het wenselijk dat je zo'n 5 keer wekelijks komt, waarna we samen evalueren of de therapie aanslaat. Hierna kunnen we meer tijd tussen de behandelingen gaan plannen. 

In 2017 heb ik de bijscholing van Sally Kay gevolgd. Zij is gespecialiseerd in lymfedrainage op de voeten bij vrouwen die kanker hebben (gehad) en waarbij de lymfeklieren (deels) verwijderd zijn. 
Sally heeft in samenwerking met de Engelse kankerbestrijding ook gedegen onderzoek kunnen uitvoeren naar haar methode. Daarbij is aangetoond dat haar methode werkelijk zorgt voor afvoer van het overtollige vocht. Na maanden, ook als er geen vervolg van de 1e vier behandelingen plaatsvond, was er nog steeds meetbaar minder vocht in de ledematen van de cliënten. 

Naast deze bijscholing, volg ik ieder jaar opnieuw een bijscholing die mij mijn vak nóg beter laat uitvoeren en verdieping biedt.

Waar kan reflexzonetherapie je bij helpen? 

 • Slaap problemen zoals inslapen en doorslapen
 • Hoofdpijn: spanningshoofdpijn of migraine
 • Nek- en schouderpijn
 • Rug-, heup-, en knieklachten
 • Maag- en darmproblemen
 • Burn-out en stress
 • Hormoon gerelateerde klachten zoals menstruatie, overgang, PMS, zwangerschapsmisselijkheid
 • (Sport)blessures bijv. tenniselleboog, verstuikte enkel
 • Eczeemklachten
 • Allergie en hooikoorts
 • Ondersteuning bij afvallen
 • Ondersteuning bij stoppen met roken
 • Pijnbestrijding
 • Depressie
 • Lymfoedeem